“Word je wel eens boos?”, vraag ik. “Ik mag niet boos worden van mezelf”, antwoordt Pien die tegenover me zit. “Want wat gebeurt er dan?”, vraag ik. “Dan krijg ik voor mijn gevoel de hele wereld over me heen”.

Ikzelf was hier een sprekend voorbeeld van, wat er kan gebeuren als je je boosheid uit. Vorig jaar stond ik, ahum, als een viswijf te schreeuwen tegen iemand. Echt jij, Maud? Ja, echt. Ik! Zoiets had ik nog nooit gedaan. Ik wist niet meer hoe ik het had. Met alle kracht die ik in mijn longen had stond ik te schreeuwen van woede. Stoom uit mijn oren. Pis en pislink.

En ja, ik kreeg ook de volle laag van de ander terug. Niet heel vreemd. Wat je uitzendt, krijg je terug. Dus ik begrijp mijn cliënt wel die zegt dat zij haar woede wil inhouden om niet de hele wereld over zich heen te krijgen.

Maar…

Jezelf woede ontzeggen is jezelf afsluiten van een grote krachbron. Een kracht die je beschermt als je in gevaar bent, maar ook een kracht die je helpt om iets voor elkaar te krijgen.

Kan je de kracht van woede zien, in iemand die uit zijn plaat gaat?

Stel je nu voor dat die kracht ingehouden wordt en er niet mag zijn. Als een hoge drukpan met een verstopt ventieltje. Waar moet die kracht dan naar toe? Verdwijnen in het niets doet het niet. De kracht zoekt een uitweg en komt op plekken terecht waar het niet hoort en zelfs schade doet.

Jezelf woede ontzeggen resulteert absoluut in klachten, fysiek, emotioneel en spiritueel. Klachten die hardnekkig zijn, omdat ze gevoed worden door een innerlijke overtuiging dat je je woede niet mag uiten.

Punt is, we kunnen niet voorkomen dat woede in ons op komt. Emoties horen bij het leven en zo af en toe wervelt ook woede in ons binnenste op. De kracht van woede kunnen we daarom maar beter leren hanteren.

We zullen dus een manier moeten vinden om constructief met woede om te gaan. Zodat de kracht van woede bijdraagt aan onze gezondheid en geluk in plaats van dat het ons of anderen schaadt. Want dat is eigenlijk de onderliggende boodschap van Pien: ‘Ik houd mijn woede in, omdat het uiten ervan de ander en dus ook mij pijn doet. En ik niet weet hoe ik anders met mijn woede om kan gaan’.

Gezond omgaan met woede kan je leren. Heb jij een hardnekkige klacht en vind je het moeilijk je boosheid te uiten? Middels gesprekken en acupunctuur begeleid ik je in een proces om op een constructieve manier met boosheid om te gaan. Je gaat je vitaler voelen en je komt beter in je vel te zitten. Je klacht verdwijnt naar de achtergrond of helemaal. Interesse? Neem dan contact met me op via 06-13616501 of e-mail.

Deel deze blog via: