De winter is de tijd van niets doen. Even helemaal niks. Het is een tijd van rust en stilte. De natuur lijkt even stil te staan. De neiging is om binnen te blijven en een beetje te cocoonen. Mijn advies is om naar deze neiging te luisteren. Door rust te nemen maak je ruimte om dingen te laten bezinken en jezelf weer op te laden voor een nieuwe cyclus, precies wat de natuur ook doet.

In rust wordt duidelijk wat er in je speelt en wat daarin belangrijk voor je is. Het is als een glazen fles gevuld met modderwater de tijd geven om het zand naar de bodem te laten zakken, zodat je helder water krijgt. Helderheid creëer je in rust. Wanneer je de fles maar blijft schudden, blijft de inhoud troebel.

Om te weten wat belangrijk voor je is, is het nodig betrokken te zijn bij jezelf. Hoe weet je anders waar je blij of verdrietig van wordt? Wat goed voor je lijf is en wat niet? Of je ergens warm of koud van wordt?

Betrokken zijn bij jezelf begint met naar jezelf te luisteren. Niet een keer per jaar in de winter, maar op een regelmatige basis. En niet op een eenzijdige manier, maar door eerlijk naar jezelf te zijn.

Luisteren is aandacht schenken aan. Het is je focus ergens op richten. Aandacht schenken is datgene waar je op focust in je opnemen, er contact mee maken zonder dat je datgene waar je je op focust wilt veranderen, veroordelen, weg wilt hebben of wilt volgen. Dan kom je erachter wat belangrijk voor je is.

In deze moderne tijd van druk zijn en bomvol activiteiten is het moeilijk om naar jezelf te luisteren. Wanneer je teveel op buiten gericht bent, verlies je het contact met jezelf en verlies je letterlijk energie. Je blijft dan rondrennen zonder bewust een doel voor ogen te hebben. Stil zijn en luisteren naar jezelf, zijn cruciaal om in alle drukte koers te houden op een leven waar je blij mee bent en dat je voedt.

We willen allemaal gehoord worden. Gehoord worden geeft je een gevoel dat je er toe doet. Dat je gedachten, gevoelens en ervaringen er toe doen. Dat je als mens ertoe doet. Je kan beginnen met naar jezelf te luisteren, want als je jezelf niet serieus neemt hoe kan je dan verwachten dat een ander dat doet?

En zo begin ik 2018 met fulltime werken in mijn eigen acupunctuurpraktijk. Het is afwachten hoeveel vraag er is naar de zorg die ik verleen, of ik daarmee een hele week kan vullen en voldoende verdien om van rond te komen, maar ik zou spijt hebben als haren op mijn hoofd wanneer ik op het eind van mijn leven moet zeggen: ‘ik heb het niet gedurfd’.

En oja, weet je bij welk element het seizoen de winter hoort? Het water element. En het zintuig dat bij het water element hoort, is … het gehoor.

Om je op weg te helpen, geef ik deze maand een aantal luistersessies weg van elk 30 minuten. Ik luister naar je en stel vragen om te verhelderen wat er bij je speelt. Je kan je opgeven voor een gratis luistersessie via app op 06-13 616 501 of een e-mail sturen naar info@maudvanderveldt.nl.

Deel deze blog via: