Iedereen is er mee geboren: een open hart. Met een open hart ben je gewoon. Je geeft direct uiting aan wat er van binnen speelt, wat dat ook is. Er is een rechtstreekse verbinding tussen de binnen- en de buitenwereld. Baby’s huilen wanneer ze honger hebben en kirren wanneer ze plezier beleven. En de hele kamer doet met ze mee. Ze geven volledig uiting aan wat ze ervaren. Baby’s zijn puur, vol liefde, zeggen we dan.

Gedurende een mensenleven sluit het hart zich als gevolg van pijnlijke ervaringen. Op een natuurlijke manier leren we, hoe we onszelf het beste kunnen beschermen. We willen allemaal namelijk maar één ding in het leven, en dat is gelukkig zijn. Wanneer we pijn lijden, sluiten we ons af, verharden we. We halen alles uit de kast om maar niet te hoeven voelen wat ons raakt. Dat is mens eigen.

Wanneer je je veilig of geliefd voelt, opent je hart zich. Je ontspant. Wanneer je hart open staat, voel je je tevreden, blij, gelukkig of rustig van binnen. Je kan zelfs een warm of ruim gevoel ervaren in je borstkas. In die rust kan je de stem van je hart duidelijker horen, omdat je hart dan niet overstemd wordt door emoties of gedachten die je bezig houden.

Wanneer je naar je hart luistert, ben je het gelukkigst, omdat je trouw bent aan jezelf. Wil je gelukkig zijn dan is het dus zaak om je hart weer te leren openen.

Je hart openen, begint simpelweg met waarnemen van wat er zich van binnen aandient. Zonder daarover te oordelen of je erdoor mee te laten slepen. Gedachtes, gevoelens en lichamelijke sensaties leven van binnen en wisselen elkaar af, als seizoenen die voorbij trekken. Je hart openen, is alles wat in jou leeft, verwelkomen.

Bewust waarnemen van wat er zich van binnen aandient, geeft rust en ruimte. Wanneer je de positie van waarnemer inneemt, creëer je enige afstand tot datgene wat je van binnen waarneemt en val je er niet mee samen. Bewust waarnemen is niet het buitensluiten van wat je waarneemt. Bewust waarnemen is tegelijkertijd merken wat er van binnen gebeurt en weten wat dat met je doet.

Het Chinese karakter voor het orgaan hart, Xīn, stelt schematisch het orgaan zelf voor. Wat het orgaan fysiek doet, voert hij ook op geestelijk niveau uit. Het openstellen van het hart, geeft ruimte in het hart, waardoor het hart gevuld kan worden door de stem van het hart zelf. Het is de stem van het hart die via het bloed iedere cel in ons lichaam voedt en ervoor zorgt dat we kunnen doen wat we willen doen.

Wil je de stem van je eigen hart horen, dan is het belangrijk om rustmomenten in te bouwen om naar binnen te keren. Je bent dan even niet met de buitenwereld bezig, maar met jezelf. Je komt er dan achter of je op de goede weg zit of niet. Je weet dan gewoon welke keuze je wilt maken, wat je te doen staat of waar je behoefte aan hebt. Je hart openen is luisteren naar je eigen gevoel en dat serieus nemen. Het is geloven in jezelf.

Wanneer je lichaam gespannen en je geest onrustig is, is het lastig om zelf de rust te creëren om naar binnen te keren. Dan kan het helpen om hulp te zoeken. Acupunctuur helpt je om lichaam en geest te kalmeren en tot rust te komen, zodat jij jouw eigen stem beter gaat horen. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op via info@maudvanderveldt.nl of 0613616501.

Deel deze blog via: