Stefan is al jaren moe. Hij is begin dertig en staat midden in zijn leven. Hij heeft een fulltime baan, vrouw en twee kinderen van 2 en 5 jaar oud en een familie die regelmatig een beroep op hem doet. Stefan weet niet meer hoe hij alle ballen in de lucht moet houden en heeft niet de puf die gevraagd wordt voor deze fase van zijn leven. Als hij thuiskomt van zijn werk, wil hij het liefst op de bank in slaap vallen, tot groot ongenoegen van zijn vrouw als hij dat ook daadwerkelijk doet.

Doordat Stefan de vermoeidheid al zo lang heeft, begint hij zich steeds vaker zorgen te maken. Wat als de klacht nooit over gaat? Dan hebben zijn kinderen nooit een vrolijke energieke vader gekend. Het leven is toch niet bedoeld om zo moe te zijn? In gedachten stapelen de onzekerheden zich voor Stefan op.

Stefan is letterlijk en figuurlijk vastgelopen in zijn leven, hij is niet meer vooruit te branden. Waarom blijft hij al die dingen die hem energie kosten, doen? Omdat hij het gevoel heeft dat hij geen andere keus heeft. Sterker nog, hij is zich niet bewust van een keus. Nee zeggen tegen zijn familie is geen optie. Een paar dagen ziek melden op het werk om bij te tanken, geen optie. Zijn kinderen zijn boosheid laten zien? Geen optie. Hierdoor is Stefan altijd maar de aardige collega, man, vader, zoon, buurman…

Een strenge innerlijke criticus houdt Stefan in een wurggreep en perst hem uit tot er geen drupje vocht meer in hem zit. Deze strenge stem wil dat Stefan tegen alles en iedereen aardig doet en conflicten vermijdt. Hierdoor leeft Stefan zijn leven onder een innerlijke dwang. Zijn criticus streeft zekerheid na en dicteert wat wel en niet mag. Hij snoert Stefan in een streng keurslijf, waardoor het hele systeem van Stefan vastloopt met vermoeidheid tot gevolg.

De bron van vermoeidheid is in de meeste gevallen niet een gevolg van een tekort aan energie, maar energie die is vastgelopen. Als een schoenveter om een fietstrapper.

De oplossing bij een vastgelopen systeem is simpel, maar niet makkelijk in de uitvoering: bewust aanwezig zijn. Bewust aanwezig zijn betekent je bewust zijn van je gedachten, gevoelens en lichaamssensaties. Je richt je blik naar binnen en kijkt als het ware heel eerlijk naar jezelf. Je onderzoekt zonder te oordelen of iets te willen veranderen. Zo kan je onbewuste patronen, of anders gezegd overlevingsmechanismen die je in je leven hebt opgebouwd, leren zien en onderzoeken. Stefan leerde door de behandelingen dat hij zijn irritatie en boosheid inslikte om afwijzing te voorkomen.

Bewust aanwezig zijn is als een spier, je moet hem gebruiken en trainen om hem sterker te maken. En zoals bij zoveel dingen die nieuw voor je zijn, het helpt als je van iemand leert hoe je dat precies doet. Iemand die zelf bewust aanwezig is en zonder oordeel kijkt, voelt en registreert. Iemand die je uitnodigt jezelf te onderzoeken, om de onbewuste delen in jezelf terug te vinden. Zo voel je je weer één geheel en kan je een nieuwe keuze maken hoe je in het leven wilt staan.

De exacte reden van vermoeidheid verschilt van persoon tot persoon. In de behandelingen kijken we samen wat er precies aan de hand is en waar jij in vastloopt. Interesse om op zoek te gaan naar de bron van jouw vermoeidheid om meer vrijheid en je minder vermoeid te voelen? Maak dan een afspraak via 06-13616501 of info@maudvanderveldt.nl.

Deel deze blog via: