Een nare ervaring. Sandy wordt op kantoor gebeld door meneer Struik. Hij wil een product verkopen. Sandy begint zich steeds onprettiger te voelen tijdens het gesprek. Zijn frustratie gutst door de telefoon op haar bureau. Hij maakt sarcastische en insinuerende opmerkingen over de receptioniste, die hij eerder sprak en richting Sandy. Hij wil namelijk de directeur spreken, terwijl het haar taak is alleen de belangrijke telefoontjes door te laten naar de directeur. Ze rond het telefoontje netjes af, maar is beduusd van het gesprek.

274h_small

Bij thuiskomst speelt Sandy steeds opnieuw het gesprek in haar hoofd af en wapent haarzelf  voor het geval meneer Struik nogmaals belt. Ze verzint allerlei bijdehante opmerkingen en dient hem in gedachte van repliek. Het gedrag van meneer Struik heeft haar flink geraakt, ze kan het voorval niet loslaten.

Wanneer je een ervaring steeds opnieuw herhaalt, zit je  erin vast. Je hoofd wordt geobsedeerd door de nare ervaring en je kan aan niets anders denken. Het leven gaat aan je voorbij, terwijl je het liefst wilt dat het vervelende gevoel weggaat en je de nare ervaring gauw wilt vergeten. Wat te doen?

De eerste stap in het loslaten van een nare ervaring lijkt op een open deur, maar is het zeker niet. Het is het beseffen dat je vastzit in de ervaring, doordat je het voorval steeds opnieuw in je hoofd afspeelt. Zolang je niet beseft dat je hoofd en lijf gegrepen zijn door de situatie, is er geen mogelijkheid de situatie te laten daar waar hij hoort, namelijk in het verleden.

De tweede stap in het loslaten, is je realiseren welk gedrag de ander precies vertoonde. Kan je de film terugspelen en het gedrag van de ander van een afstandje bekijken? Meneer Struik is een onbekende verkoper en het eerste wat hij tegen Sandy zegt, is een beledigende opmerking over de receptionist. Door nauwkeurig te kijken wat er bij meneer Struik gebeurde, kan Sandy beseffen dat meneer Struik verantwoordelijk is voor zijn gedrag en dat bij hem laten. Híj is zwaar geïrriteerd en probeert zijn woede op Sandy bot te vieren.

De derde stap in het loslaten, is opmerken wat het gedrag van de ander met je doet. Wanneer Sandy de situatie weer terughaalt en hem opnieuw beleeft, gaat haar hartslag omhoog en voelt ze zich in het nauw gedreven. Haar maag verkrampt en ze begint te zweten. Het voelt voor Sandy alsof meneer Struik zijn sores op haar bord deponeert en ze heeft het maar te slikken. Het geeft haar een machteloos gevoel. Wanneer Sandy dit gevoel volledig toelaat, wordt ze verdrietig. Meneer Struik houdt totaal geen rekening met Sandy en gebruikt haar als bliksemafleider.

Deze drie stappen helpen je om na een vervelende ervaring weer bij jezelf te komen. Het erkennen dat je ergens in vastzit, het bekijken van het gedrag van de ander en wat dat met je doet, zorgt ervoor dat je mijn en dijn van elkaar scheidt. In plaats van dat het een warboel in je hoofd en lijf blijft, verkrijg je helderheid over het voorval, helderheid over de verantwoordelijkheid van de ander en die van jezelf. Zo kan je het voorval laten waar het hoort, in het verleden.

Hardnekkige klachten zijn vaak gekoppeld aan het niet loslaten van nare situaties. Tijdens de consulten sta ik nadrukkelijk stil bij het herkennen en erkennen van het vasthouden aan voorvallen.  Ik help je helderheid te verkrijgen omtrent de situatie en ondersteun je lichaam met loslaten. Heb je een hardnekkige klacht en merk je dat je dikwijls ergens in vastzit? Ik adviseer je vrijblijvend of mijn acupunctuurbehandelingen je hierbij kunnen helpen.

Deel deze blog via: