Een van mijn eerste klanten was iemand uit mijn kennissenkring, zoals dat vaak gaat bij een beginnend acupuncturist. In het eerste prikconsult ontwikkelde ze een weerstand tegen de naalden in haar lichaam. Dat hield aan tot het einde van het behandeling. Het volgende consult vroeg ik haar of er ruimte voor verandering was. Met andere woorden of ze wilde dat er iets veranderde. Heel eerlijk zei ze tegen me: “Nee eigenlijk niet. Ik had niet gedacht dat acupunctuur zoveel zou doen. Ik wil niet veranderen.” Dat was duidelijk, ze dacht dat ze acupunctuur wilde, maar ze onderschatte het effect ervan. We hebben het gesprek samen afgerond en het daarbij gelaten.

Een klacht genezen is veranderen. Immers als er niks verandert, blijft alles hetzelfde, ook de klacht. Soms gaat een klacht vanzelf over, omdat het lichaam zelf de verandering op gang kan brengen. Bij een hardnekkige klacht is het lichaam daar niet toe in staat. Een hardnekkige klacht is niet voor niks hardnekkig. Juist daar is verandering noodzakelijk voor genezing.

Mensen willen vaak dat er niks verandert. Verandering roept angst op om los te laten. Loslaten van het leven dat je tot dan hebt. Je moet vertrouwen hebben dat er weer iets anders komt waar je happy mee bent, ook al weet je niet hoe, wanneer en überhaupt of dat gaat gebeuren. Hoe groot of klein de verandering ook is.

Haaks op de voorkeur van de mens voor de status quo, staat de natuur. De lente gaat over in de zomer en er komt een dag waarop het weer winter wordt. De natuur is een dynamisch systeem, constant in beweging. Zo ook wij mensen. We kunnen niet eeuwig blij of jong zijn, dat gaat tegen de natuur in.

De cruciale vraag bij het genezen van een hardnekkige klacht is dan ook: mag er iets veranderen? Als het antwoord daarop ‘ja’ is, dan is acupunctuur een ideale methode om jouw eigen natuur langzaam in beweging te brengen. Dat je weer mee kan bewegen met de wereld om je heen, zonder dat je je vast hoeft te houden aan je hardnekkige klacht. Dat is mijn wens.

Deel deze blog via: