Voel jij je vaak gehaast en onrustig? Ik spreek zelden iemand die zegt: ‘Rust? Rust heb ik genoeg’. We zijn druk met onze baan, zorgen voor kinderen en gemeenschappen, houden het nieuws en de laatste ontwikkelingen bij, streven een modelgewicht of leefstijl na en plannen vakanties om te kunnen ontspannen. In dit alles is één stabiele factor en dat zijn wijzelf, in ons lichaam.

Het lichaam is een fantastisch instrument. Het kan onder andere voelen, denken en bewegen. Ga maar eens na: zonder dat je er bewust moeite voor hoeft te doen, word je ’s ochtends wakker. Je coördineert handen en armen om de dekens terug te slaan en gooit je benen over de rand van je bed. Je richt het hele gevaarte op, weet dus dat je hoofd naar boven moet worden getild en je lichaam daaronder moet komen. Je laat je van je bed zakken en komt op twee voeten te staan in een perfect rechte lijn. Bij het bewegen van het lichaam spant de ene spier zich aan, terwijl de ander zich juist ontspant. Onderwijl gaat de hartslag en de ademhaling iets omhoog om de bewegingen tot stand te kunnen brengen. In een moeiteloos samenspel weet het lichaam een zeer eenvoudige routine uit te voeren. Wat een subliem ontwerp.

Nu je dit leest, word je eens bewust van je eigen lichaam. Je zit waarschijnlijk. Voel je de stoel waarop je zit? Houd je je rug zelf rechtop of rust je tegen de leuning? Voel je de inspanning van je arm die het tablet vasthoudt? Word je bewust dat je deze kriebels op het beeldscherm ziet en ontcijfert als zijnde een tekst die ik je vertel. De woorden neem je in je op en je begrijpt de zinnen die ze vormen. En wat is je reactie op de tekst? Misschien irriteer je je aan de tekst, heb je geen geduld om de tekst af te lezen of kan je meegaan in mijn verwondering over het menselijk lichaam.

Als we in ons lichaam thuiskomen ervaren we rust. Ons lichaam is het anker in ons leven. Veel voert het lichaam voor ons uit zonder dat we er over na hoeven te denken. Geen wonder dat we het lichaam vaak voor lief nemen en meer gericht zijn op het hoofd. Dit is inherent aan de kwaliteit van zowel lichaam als hoofd. Rust creëren is eenvoudigweg beginnen met onbevangen waarnemen van datgene wat er is. Zo simpel is het om je aandacht van je hoofd naar je lijf te verschuiven.

 

Deel deze blog via: