Je hebt een aantal behandelingen gehad en vraagt mij waarom emoties voelen noodzakelijk is voor jouw genezingsproces. Je kijkt me aan met een blik van ‘laten we die kant vooral niet opgaan’. De vraag komt wanneer juist je schouderklacht vermindert door de behandelingen. Je koppelt naast de klachtvermindering terug dat je energieker bent, meer voelt en emotioneler bent dan voor de start van het behandeltraject. Je merkt dat je een kort lontje hebt zeg je, er komt boosheid naar boven.

SONY DSC

Hardop vraag je je af hoe lang de boosheid gaat duren en wat je ermee moet. De boosheid maakt je ongemakkelijk, want de emotie wijst naar een onbewuste pijnlijke plek. Alsof een ongenode gast je huis binnenkomt en je moet wachten tot hijzelf weer vertrekt. Je gevoel zegt dat de ongenode gast voor altijd blijft, omdat je het idee hebt geen invloed te kunnen uitoefenen op zijn verblijfsduur. Daar doe je de voordeur niet voor open, toch?

Het niet voelen van de boosheid liet jouw schouderklacht voortduren. Het is de boosheid waar de deur voor dicht bleef en die de veroorzaker is van de hardnekkigheid van je schouderklacht. Via de klacht bonsde de boosheid hard op je voordeur, omdat je niet reageerde op zijn gebel.

Een emotie niet voelen creëert een gebied in je lichaam waar geen bewust zijn aanwezig is. En dat fysieke gebied is in veel gevallen de bron van de klacht. De Engelsen hebben daar een mooie uitdrukking voor: ‘You can’t heal what you cannot feel’. Waar en hoe de klacht zich uit is per persoon verschillend.

De vraag over het waarom van het emoties voelen, is de meest gestelde en tegelijkertijd de meest cruciale vraag tijdens een behandeltraject. Door de acupunctuurbehandelingen voel je je energieker en steviger en vermindert de klacht, anderzijds komen dikwijls emoties los. Bij de een kan dat boosheid zijn, bij de ander is het angst, verdriet of zorgen maken. De vraag is wat je met de emotie doet, voelen of niet voelen.

Door je bewust te worden van de emotie en te voelen wat je daarin raakt, krijg je toegang tot dat deel van jou dat de emotie voor jou verbergt. Dat voelt in het begin niet prettig, vandaar dat je die weg niet op wil gaan. Met behulp van therapeutische begeleiding en acupunctuur zorg ik ervoor dat je je stevig genoeg voelt om de emotie te gaan verkennen. Stukje bij beetje leer je, dat de emotie alleen maar energie is die vroeger veroorzaakt is door een onprettige situatie en dat die vroegere situatie je in het heden niet meer kan bedreigen. Het lichaam zit ingenieus in elkaar, het helpt je om zaken te verbergen waar je geen weet van wil of kan hebben, alleen gaat het ten koste van je gezondheid en gemoedstoestand.

Ik moedig je aan te voelen, de voordeur op een kier te zetten en kijken wie er staat. Vraag de gast binnen en hoor wat hij te vertellen heeft. Luister aandachtig, hij vertelt een verhaal over jou. En je zult zien, hij vertrekt vanzelf weer. Emoties komen en gaan, dat is een natuurlijk proces. Acupunctuur zorgt ervoor dat de deur open gaat, maar je zal zelf de deur open moeten houden totdat je het hele verhaal gehoord hebt.

Staat jouw voordeur wagenwijd open, zit hij hermetisch op slot of staat hij op een kiertje? Mail me vrijblijvend je vraag over de blog, ik reageer daarop.

Deel deze blog via: