Mensen met een hardnekkige klacht zijn zich er dikwijls vaag van bewust dat ze vastzitten in een bepaald patroon. Een patroon dat hen belemmert om het leven te leiden dat ze graag willen. Ze beginnen met een nieuw patroon of oplossing en hopen zo het oude los te laten. Dat werkt helaas niet bij zaken die in ons onbewuste zitten, met andere woorden zaken waar we niet volledig eigendom over hebben genomen en die ons wel aan het hart gaan. Ik geef een voorbeeld: Wilma heeft last van obesitas sinds haar tienerjaren. Ze kan zich niet zo vrij bewegen als ze zou willen. Vele diëten heeft ze geprobeerd zonder structureel resultaat. Door de jaren heen is ze erachter gekomen dat de eetaanvallen ontstaan wanneer ze zich alleen voelt.

Een patroon veranderen, begint met er eerlijk naar kijken. Wat voedt het patroon? Wat levert het op? Waar zit het in je lichaam? Enzovoort. En vooral welke herinneringen en emoties komen bij het kijken naar het patroon naar boven? Door alle aspecten van het patroon te erkennen, toe te eigenen en te verteren, kan het oude worden losgelaten. Acupunctuur kan je bij dit proces ondersteunen door enerzijds los te maken wat vastzit en anderzijds je eigen kracht te versterken om te zijn wie je bent.

1407044_57937238_autumn_plat

De herfst is onze leermeester wat betreft loslaten. Na het bloeien van de zomer en de oogst in de nazomer sterven bladeren en vruchten in de herfst af en laten los van de takken. Bij het vergaan zakken mineralen en sporenelementen in de grond en vormen een nieuwe voedingsbodem voor de volgende cyclus. De herfst is het begin van het einde en draagt bij aan een nieuw begin.

De emotie die wij voelen bij loslaten is verdriet. Een ondergewaardeerd emotie die vaak wordt vermeden, terwijl het ons veel kan geven. Verdriet geeft onze waarde aan van datgene wat we loslaten. Verdriet geeft ons de lessen en de leerpunten. Verdriet geeft ons de mogelijkheid om het de volgende keer anders te doen vanuit een weten in plaats van een valse hoop. Verdriet geeft en vormt ons leven. Dit klinkt zwaar en serieus en dat is het ook.

Door eerlijk terug te blikken, kan je helder vooruit kijken. Wilma kwam er tijdens het kijken naar haar eetpatroon achter dat haar obesitas begon na het overlijden van haar moeder. Ze heeft zich als tiener veel alleen gevoeld en verzachtte dat voor zichzelf door te eten. Doordat ze door de behandelingen contact kon maken met haar oude verdriet is ze zich volledig bewust geworden van haar patroon en kon ze haar behoefte voor eten loslaten. Eerlijk terugblikken en de les eruit halen, loont om het leven te leiden dat jij wilt.

Deel deze blog via: