Denk je dat je hardnekkige klacht nooit meer over gaat? Is er geen beweging te krijgen in je hardnekkige klacht? Stilstand draagt altijd de vrucht van iets nieuws in zich. Dat laat de Chinese filosofie zien.

Het doel van de Chinese filosofie is om de wereld om ons heen te begrijpen, opdat je gezonder en gelukkiger kunt zijn. De oude Chinezen hebben via nauwkeurige observaties de krachten achter de vormen in de wereld in kaart gebracht en gerubriceerd. Er ontstond zo een theoretische model, dat zoals ieder respectabel model de werkelijkheid kan beschrijven en voorspellingen voor de toekomst kan doen.

Naast het yin-yang model is het vijf-elementen model het belangrijkste gedachtegoed van de Chinese filosofie. Het wordt ook wel de vijf fasen genoemd. Je kan eigenlijk nog beter over de vijf transformaties spreken. De vijf fasen weerspiegelen namelijk de krachten achter de veranderingen die zich in de wereld voordoen.

Een model is niet een absolute waarheid. Een model is een denkmethode waar je specifieke vraagstukken mee kan verklaren en oplossen.

De processen in de natuur kan je beschrijven in vijf fasen. In een eerdere blog schreef ik al over de vijf fasen.

De vijf fasen geven inzicht in de fundamentele cyclus van de natuur, de levenscyclus. Ook wel de cyclus van leven/dood/leven genoemd. Alles wat een begin heeft, heeft een eind en is onderhevig aan deze vijf fasen. Een jaar, dag, mensenleven, maar bijvoorbeeld ook een project doorlopen allemaal de vijf fasen.

De levenscyclus herhaalt zich eindeloos zolang er voldoende kracht is om te transformeren.

Kennis hebben van de vijf fasen, geeft je inzicht welke fase actief is en wat nodig is in je eigen houding en handelen. Als je weet welke krachten er spelen, weet je wat er gaat gebeuren en waar je naartoe werkt. Zo kan je met de kracht van de natuur meebewegen in plaats van ertegenin gaan. Dat scheelt een hoop energie, frustratie en soms zelfs ellende.

Het vijf fasen model benoemt concreet én accepteert daarmee alle onderdelen van het leven, van geboorte tot en met de dood. Van nature heeft de mens de neiging om pijn te voorkomen, zo zijn we geprogrammeerd. Pijn, verlies en dood zijn echter niet te voorkomen. Het is een illusie dat het leven volledig maakbaar is en naar de hand te zetten. Weten dat pijn, verlies en dood bij het leven horen, is je bewust zijn van de levenscyclus.

Bewust zijn van de levenscyclus, is beseffen dat dingen eindig zijn en dat na regen zonneschijn komt. Want na de metaal- en waterfase komt altijd de houtfase. Het kan even duren, maar uiteindelijk wordt er weer een nieuwe cyclus geboren. En een geboorte geeft hoop en een fris vooruitzicht op nieuwe mogelijkheden.

Hoe lang je je klacht ook hebt, er is altijd hoop voor verandering. Omdat dat de aard van de natuur is en dus de aard van mensen, want wij maken onderdeel uit van de natuur. Wil je weten wat acupunctuur voor je kan doen om deze verandering in gang te zetten? Stuur me een mailtje of bel me op 06-13 616 501.

 

 

Deel deze blog via: