De laatste tijd spreek ik veel mensen die zich wat moe en emotioneel voelen. En met emotioneel bedoel ik boos, verdrietig en kwetsbaar. Maar ook je angstig, machteloos en onrustig voelen of niet meer weten hoe je verder moet met een bepaald aspect van je leven. Niet alleen ik ervaar heftige emoties en vermoeidheid, ook cliënten en mensen buiten mijn praktijk vertellen dit.

Dat deze gevoelens nu naar boven komen is niet vreemd. In mijn optiek heeft dat onder andere te maken met de tijd van het jaar. Dit is de fase van het jaar waarin de zon een grote invloed heeft op ons leven. Het is lang licht en de temperatuur is het hoogst van het jaar, de natuur is volop in leven. Het leven speelt zich buiten af. De Chinezen zeggen dan dat de yange energie maximaal is.

De yange energie kan je vergelijken met de mannelijke archetypische kracht. Let wel dit heeft niets met geslacht te maken. De yange energie brengt beweging, activiteit, openheid, warmte, het is doelgericht en een naar buiten en boven gerichte energie.

Je raadt het al, de yinne energie kan je vergelijken met de vrouwelijke archetypische kracht. De yinne energie is verstillend, voedend, verzorgend, bevochtigend, koelend, belevend, rustend, centrerend en dalend.

Yin en yang moeten elkaar altijd in balans houden. Wanneer het maximale yang een tegenwicht heeft van voldoende yin, is deze periode waarin het yang maximaal is, vrolijk, onbezorgd, een tijd van veel activiteit en mensen ontmoeten. Blij zijn.

Wanneer het yang onvoldoende verankerd is in het yin, kan je in deze tijd klachten krijgen als vermoeidheid en emotioneel zijn. En laten we even eerlijk zijn, de meeste Westerlingen hebben een teveel aan yang en een tekort aan yin, er is immers een overactiviteit in de Westerse maatschappij gaande.

Een tekort aan yin komt doordat we te weinig tijd nemen om te rusten, aan te klooien, te lezen, te knutselen, breien of tuinieren, etc. Tijd waarin we onze gedachten kunnen laten gaan over bepaalde onderwerpen, niet door er actief over na te denken, maar door erover te mijmeren en het geestelijk te verteren.

Door in rust zonder een specifiek doel na te streven bezig zijn, voeden we ons eigen yin.

Dus voel je je nu wat moe en emotioneel? Neem deze signalen serieus en neem wat gas terug. Zorg ervoor dat je rust neemt, ontspant. Doe dingen waar je zin in hebt, die je voeden. Slaap wat langer, eet vitaal. Gewoon simpele dingen. En houd in je achterhoofd om in de winter wat meer rusttijd te nemen dan je normaliter doet, want dat is de tijd waarin het yin juist gevoed kan worden.

Heeft deze blog je inzicht gegeven? Fijn als je het bericht op social media liket of deelt, wie weet help je iemand anders ook met deze informatie.

Deel deze blog via: