Stilte. Ik verlang naar stilte zoals ik nog nooit naar stilte verlangd heb. Stilte voelt voor mij op dit moment alsof ik direct via een infuus speciale voeding krijg, welke me diep van binnen voedt. Ik heb mezelf in de kerstvakantie twee offline dagen gegeven te midden van alle sociale gebeurtenissen. Geen telefoon, mensen, to do lijstjes, internet, radio, noch tv. Nou ja, bijna geen tv. Niks behalve het noodzakelijke, zoals eten en slapen.

Het enige wat ik wil, is rust en stilte om naar binnen te keren.

De natuur doet niet anders dan ik. Na het vallen van de bladeren in de herfst houdt de natuur een winterslaap. Buiten is het koud, donker en stil. Alle groeiprocessen zijn tot stilstand gekomen. Een soort schijndood. Als je niet weet dat de lente op de winter volgt, zou je denken dat het altijd zo blijft. Schijndood, omdat er diep van binnen echt nog wel leven zit.

tree_winter_stock_xchg_small

De natuur verzamelt in de winter haar krachten tot een kern als een soort zaadje, om dit in de lente weer tot bloei te laten komen. Ze beschermt het meest kostbare, het leven zelf, tegen de kou diep in haar binnenste. Zo is de natuur in staat het leven in moeilijke omstandigheden door te geven aan de volgende generatie.

Juist omdat er in de winter niks nieuws groeit, krijgen regen en wind de gelegenheid om de wereld schoon te maken en te zuiveren. Alles wat los zit, waait eraf en alles wat op de grond terecht komt, wordt mede door de regen verteerd en zakt diep de grond in. De gevallen vruchten en bladeren vormen een nieuwe voedingsbodem voor volgende cycli.

De winter bereidt de natuur voor op nieuw leven, door zaken die niet meer nodig zijn los te laten en te transformeren tot voeding voor het nieuwe leven.

Het proces van loslaten, verteren en zuiveren dat in de winter plaatsvindt, speelt ook in ons binnenste af. De mens is immers onlosmakelijk met de natuur verbonden. Dat proces binnen in je kan alleen goed plaatsvinden als je daar plaats voor maakt, door je terug te trekken en rust en stilte in je leven te creëren. Even niks dus.

In mijn overtuiging is het cruciaal om te luisteren en handelen naar behoeftes zoals rust en stilte. Zeker als deze behoefte een directe reflectie is van het natuurlijke proces dat buiten in de natuur plaatsvindt, omdat achter dat natuurlijke proces een grote kracht zit. Meebewegen met dit proces scheelt je kracht en levert je een voedingsbodem op voor de  periodes die gaan komen.

Hoe bewuster je luistert en omgaat met deze natuurlijke processen, hoe meer profijt je ervan hebt. Het resultaat is een meer gebalanceerd leven en dat is volgens de Chinezen een gelukkiger leven.

Heeft deze blog de behoefte aan tijd voor jezelf in je wakker gemaakt? Plan dan voor de komende dagen of weken rustmomenten in. Vertel je partner en kinderen dat ze je dan uitsluitend mogen storen als Elvis in zijn glitterpak voor de deur speciaal voor jou ‘The wonder of you’ staat te zingen of als het huis in brand staat. Laat je door geen enkele andere reden van je pad halen. Je zult zien dat het opkomen voor je eigen behoefte al een enorme kracht geeft, laat staan als je zorgt voor jouw behoeften.

Laat je weten wat de rustmomenten voor je betekend hebben?

De onderwerpen in mijn blogs zijn vaak persoonlijk. Reageren op deze blogs is dan niet zo prettig op sociale media. Daarom is je reactie op mijn blog altijd welkom via mail of app op 06-13616501. Voel je daar vrij in. Ik reageer altijd.

Deel deze blog via: