“Helpt acupunctuur bij”, migraine, lage rugpijn, slapeloosheid, vul zelf maar een hardnekkige klacht in, “en hoeveel behandelingen denk je dat nodig zijn?” Dit zijn twee vragen die oriënterende klanten als eerste aan mij stellen. Volstrekt begrijpelijk, want waar ga je je tijd en geld insteken?

Achter deze twee vragen zit vaak nog een vraag. Een vraag die niet gesteld wordt, maar wel meespeelt om ergens voor te kiezen. Het is een vraag naar zekerheid. Mensen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Ze willen graag heldere contouren, oplossingen, voorspelbaarheid, logica. Dat mensen dit willen is niet zo vreemd.

De eerste reden is, omdat de mens altijd zoekt naar zekerheid. Dat is een biologisch gegeven. Ons reptielenbrein zoekt simpelweg naar veiligheid. (Zie voor een uitstapje over het reptielenbrein). Maar daarnaast speelt er nog iets.

In de huidige maatschappij zie je namelijk steeds meer een trend van afgebakende en dichtgetimmerde wegen. Met borden staat exact aangegeven wat je verwachtte aankomsttijd en resultaat is. In de zorg leidt dit tot behandelprotocollen, uitgebreide verslaglegging, wetenschappelijke aantoonbaarheid en resultaatgerichtheid. Als je dit gewend bent, ga je het ook verwachten.

Met resultaatgerichtheid is uiteraard helemaal niks mis, tenzij je er niet of maar deels door geholpen bent. Hier komt het verschil tussen de gemiddelde mens en onze unieke ik tot uiting. We zijn allemaal mensen, maar we zijn ook allemaal uniek. In een hardnekkige klacht komt dit uniek zijn op een vervelende manier tot uiting.

Een hardnekkige klacht maakt duidelijk dat je buiten het gemiddelde valt. Immers als je al veel behandelvormen hebt geprobeerd en niets helpt, ben je niet geholpen met de standaard aanpakken die voor heel veel mensen wèl werken.

Als een resultaatgerichte manier van genezen niet helpt, is een andere aanpak nodig. Dan is het nodig de noodzaak los te laten om precies te weten hoe lang de reis gaat duren, wat de exacte eindbestemming is en wie je reisgezellen zijn. Het is de uitdaging om in het onbekende te stappen.

In het onbekende stappen is het loslaten van verwachtingen. Over hoe iets zou moeten zijn of dat je wil dat het is. Je gaat onderzoeken, ontdekken, ervaren.

Een onderzoekende houding is een open houding. Met een open houding kan je gaan kijken waardoor een hardnekkige klacht blijft voortbestaan. Je kijkt eerlijk naar jezelf. Dan wordt dikwijls duidelijk wat er nodig is om beweging in de klacht te krijgen. Maatwerk dat niet te vangen is in slechts twee parameters, resultaat en tijd.

Ben jij bereid om in het onbekende te stappen?

Heb jij ook een hardnekkige klacht en heb je al van alles geprobeerd? Neem dan vrijblijvend contact op via info@maudvanderveldt.nl of 06-13616501.

 

Foto van Fancycrave via Unsplash

Deel deze blog via: