Een gedachte-experiment: het is het jaar 2042 en er is een nieuw product op de markt. Een kleine sensor die je op je hoofd kan plakken en die draadloos verbinding maakt met je mobiele telefoon. Deze sensor registreert alle gedachten die je hebt en stuurt deze door naar een app op je mobiel. Na een dag kan je het resultaat van al je gedachten uitlezen.

Wat zou het lezen van jouw gedachtenscript met je doen? Wat staat er op jouw uitdraai? Een paar voorbeelden. De collega die je wat komt vragen, vind je een zeur. Het werk wat je aflevert is niet goed genoeg. Je eet teveel. Je moet vanavond de was nog doen. Herkenbaar?

Grote kans dat het teruglezen van je gedachten wat met je doet, je wordt immers bewust van jezelf.

Onze geest levert altijd en op iedereen, ook op onszelf, commentaar. En veel, héél véél, van dit commentaar bevat een oordeel. We oordelen in positieve en negatieve zin. Iets is goed of fout. “Dit wil ik wel, dit wil ik niet”, blijkt de geest te zeggen.

Door iets wel of niet te willen, zorgt de geest voor spanning en onrust in jezelf. We willen van iets weg of we willen het juist vasthouden. En dat levert onbewust veel stress op.

Met gedachten zelf is niks mis. Feit is, dat onze geest gedachten produceert. Het wordt lastiger als we gedachten geloven, met andere woorden als we ze voor waar aannemen en meegaan in het verhaal dat de geest produceert. Dan is opeens een mug een olifant en voelen we ons niet meer zo goed of stevig.

In de praktijk merk ik dat wanneer mensen in de gaten krijgen dat ze hun gedachten kunnen observeren, ze meer rust en ontspanning ervaren. Ze zijn in staat hun gedachten waar te nemen zonder in het verhaal op te gaan. Door de positie van objectieve waarnemer in te nemen, ontstaat er ruimte in henzelf. Ruimte tussen hun gedachten en dat deel in hen wat waarneemt.

Bewust worden van je gedachten kan je zelf doen door tijd vrij te maken om stil te zijn en je aandacht naar binnen te richten. Door stil te zijn ga je je innerlijke stem beter horen, niet alleen tijdens de stilte maar ook gedurende de dag. Zelf doen? Lees dan de eerdere blog over bewust worden van jezelf.

Voel je veel onrust van binnen? Word je soms moe van je eigen interne commentaar? Middels gesprekken en acupunctuur help ik je onderzoeken wat er aan de hand is. Mail of bel me vrijblijvend op info@maudvanderveldt.nl of 06-13616501.

Deel deze blog via: