In de blog over vermoeidheid schreef ik, dat de oplossing voor een vastgelopen systeem bewust aanwezig zijn is. Om bewust aanwezig te zijn, is focus nodig. Focus om je aandacht naar binnen te richten en jezelf te observeren en onderzoeken.

Focus om jezelf te observeren en onderzoeken gaat makkelijker wanneer je ontspannen bent, wanneer je van binnen kalm bent. Vergelijk het met leren zeilen. Leren zeilen doe je bij goed weer, niet tijdens een storm. De woelige wateren bevaren tijdens een storm vraagt veel meer kennis, vaardigheid en ervaring van je als schipper.

In een ontspannen toestand is er meer ruimte in je hoofd en lijf, waardoor je kunt registreren wat er van binnen gebeurt. Je staat niet onder druk waardoor je gefocust blijft. Vergelijk het wederom met zeilen. Bij goed weer leren zeilen heb je alle tijd om technieken te leren. Om overzicht en focus te houden en je boot soepel de haven in te loodsen.

Acupunctuur laat mensen ontspannen, waardoor ze hun blik naar binnen kunnen richten. Ze leren hoe hun lichaam in ontspannen toestand voelt en hun geest zich gedraagt. Alsof ze in slow motion naar zichzelf kijken. Er is meer ruimte, zodat patronen beginnen op te vallen en vragen kunnen worden gesteld.

Wil je nou zelf leren bewust te zijn van jezelf, dan adviseer ik je om in tijden van ontspanning je blik naar binnen te richten. Plan het moment van je blik naar binnen richten, van mediteren, zodanig dat je al zoveel mogelijk ontspannen bent. Dus ’s ochtends na het wakker worden bijvoorbeeld of na het nemen van een bad, de hond uitlaten of het afwassen.

Maar let op, hier zit een addertje onder het gras. Wanneer je ontspannen bent, is het wel nodig dat je voldoende wakker blijft en niet wegdommelt. Meer aanwijzingen vind je in mijn vorige blog over focus houden.

Naast dat je jezelf makkelijker leert kennen wanneer je ontspannen bent, levert de ontspanning nog een voordeel op.

Een ontspannen toestand geeft je een baseline die je gedurende de dag in de gaten kan houden. Wanneer er dingen gebeuren die je spanning bezorgen, kan je dat gaan opmerken in je lichaam en geest. En het zijn dit soort omslagmomenten die je cruciale informatie geven over jezelf en je omgeving. Je krijgt zicht op je blinde vlekken. Meer hierover in de volgende blog.

Heb je een hardnekkige klacht en ervaar je teveel onrust van binnen om daar zelf mee aan de gang te gaan? Maak dan een afspraak via info@maudvanderveldt.nl of 06-13616501.

Foto: Ross Tinney via Unsplash

Deel deze blog via: