Ze heeft grote ronde borsten en billen en een flinke buik. Wanneer ze plezier heeft schudt haar hele lichaam. Borsten, billen en buik bewegen vrolijk mee. Ze is zo zacht als fluweel en sterk als een beer. Wanneer je steun zoekt, is zij jouw zachte landing en toevluchtsoord. Je slaat je armen om haar heen en begraaft je hoofd in haar warme welkom.

Haar rondingen zijn een teken van vruchtbaarheid, van vrucht dragen. Zij voedt, verwarmt, beschermt, bevochtigt, geeft steun en ruimte tegelijkertijd. Ze is de drager van een wonder. Nieuw leven komt uit haar voort. Het vraagt van haar dat ze zich overgeeft aan de draagtijd en alles wat daarmee op haar pad komt. Wanneer ze zich overgeeft, wordt ze geleid door iets dat groter is dan zijzelf, het ritme van de natuur. Dan zal de vrucht prachtig zijn, de wereld rijker en zij tevreden.

Ik heb het over de Venus van Willendorf, de Zwarte Madonna, de archetypische vrouw, Spinnenvrouw, iedere moeder, maar ook iedere vrouw.

Dik of dun, groot, klein, donker, licht, zwanger of niet, hoe ze ook is, iedere vrouw staat in contact met de grootste moeder die er bestaat: Moeder Aarde. Het is Moeder Aarde die leven schenkt en neemt. Zij is de kracht achter de cyclus Leven/Dood/Leven. Niets groeit zonder Haar kracht, niets sterft zonder de inbreng van Haar hand. Zij ìs het ritme van de natuur, Zij geeft en Zij neemt.

De na-zomer is de tijd dat Moeder Aarde zich in al haar glorie laat zien. Ze loopt in deze periode met een extra schittering in haar ogen richting het einde van haar draagtijd. Haar rondingen en voeding zien we terug in rijpe pompoenen, appels, peren en alles wat er nu van het land komt.

Het proces van volgroeien voltooit zich in deze fase. De plantensappen beginnen zich langzaam in de diepte terug te trekken, waardoor bladeren beginnen te verkleuren en vruchten geen voeding meer krijgen en vallen. De natuur maakt zich op om zich te gaan beschermen tegen de aankomende winter.

De oogst geeft ons de zekerheid dat we de winter doorkomen. De vrucht draagt zaden in zich om in een volgende cyclus weer tot bloei te komen.

Wanneer de samenwerking met de natuur goed was en de omstandigheden gunstig, is een overvloedige oogst de opbrengst. Van oudsher danken de mensen de overvloed van Moeder Aarde met de oogstfeesten. Met familie en vrienden werken ze hard om de oogst binnen te halen en te prepareren. Tijdens een feestmaal aan lange tafels delen ze het voedsel en vieren ze dat ze een goede oogst hebben en met vertrouwen de komende periode tegemoet zien, de winter gaan overleven.

De Moeder is niet zomaar een zachtaardig schepsel. Een appetijtelijk poppetje.

Moeder Aarde legt een fundament voor jou, jouw familie en vrienden, opdat je overleeft. Het is zekerheid en vertrouwen dat Moeder Aarde geeft. Zekerheid en vertrouwen in de cyclus van Leven/Dood/Leven, zekerheid en vertrouwen in jezelf, zekerheid en vertrouwen in anderen, zekerheid en vertrouwen in de toekomst.

Geen geringschattend cadeau, want wanneer dit fundament is aangelegd, bouw je daar heel je leven verder op door.

Hoe is jouw band met Moeder Aarde, je eigen moeder of je innerlijke moeder? Zijn daar aspecten te benoemen die aandacht behoeven? Is er balans tussen geven en nemen? Sta komende periode eens stil bij wat overvloed, zorg, zekerheid en delen voor je betekenen. Dat geeft zicht op hoe jouw aarde element, de Moeder Aarde in jou, eraan toe is. En wil je hierin iets met me delen, dat is altijd welkom.

Deel deze blog via: