Mensen met een hardnekkige klacht hebben weerstand tegen hun klacht. De klacht geeft pijn, belemmert fysieke mogelijkheden of zorgt voor een onprettig gevoel. Niet iets om je op het eerste gezicht voor open te stellen. En toch is het aannemen van een open houding het beste medicijn voor een hardnekkige klacht.

Wanneer je een open houding hebt, ben je benieuwd. Benieuwd zijn, betekent dat je meer te weten wilt komen, je bent nieuwsgierig naar iets. Veelal ontstaat nieuwsgierigheid in reactie op wat er om je heen gebeurt. Je ontmoet bijvoorbeeld een nieuwe teamgenoot op je sportclub. Met een open houding maak je zonder enige terughoudendheid kennis met de nieuwe teamgenoot. Als gevolg van die open houding kan er iets ontstaan tussen jullie beiden. Een nieuwe vriendschap bijvoorbeeld.

sprinkhaan_small_123h

Andersom geldt ook, wanneer je benieuwd bent, volgt de open houding vanzelf. Dat principe kan je bewust inzetten bij een hardnekkige klacht. Wanneer je benieuwd bent naar jezelf en je klacht, ontstaat een open houding die je meer ruimte geeft. Ruimte om nieuwe dingen over jezelf te ontdekken. En het is juist deze ruimte die lichaam en geest nodig hebben om de klacht te genezen.

Benieuwd worden, kan door jezelf vragen te stellen over je klacht. Het makkelijkste is om eerst met de feitelijke vragen te beginnen. Wanneer is de klacht begonnen? Hoe zag je leven er toen uit? Hoe manifesteert de klacht zich? Wanneer verergert de klacht en wanneer vermindert de klacht? Etc. Door oprecht naar jezelf en je klacht te kijken, word je steeds meer bewust van jezelf en van jouw patronen.

Dan kan je benieuwd worden naar je innerlijke wereld van emoties, gedachten en gewaarwordingen omtrent je klacht. Welke emotie komt bij je op als de klacht verergert? Welke gedachten volgen als je aan je klacht denkt? Wat gebeurt er met je als je indenkt dat de klacht nooit weggaat? Etc. De antwoorden op deze vragen maken je bewust van je onbewuste drijfveren. Het zicht krijgen op je onbewuste drijfveren kan daadwerkelijk een verandering in gang zetten, omdat je op basis van nieuwe kennis en inzichten een andere keuze kan maken. Het is dit proces waar ik cliënten met behulp van gesprekken en acupunctuur bij help.

Benieuwd zijn naar jezelf en je klacht, maakt een wereld van verschil. Je staat toe dat er ruimte komt om jezelf open te stellen, om kwetsbaar te zijn. Je creëert de gelegenheid de minder leuke aspecten van jezelf en je leven te leren kennen. En in het verwerven van deze kennis ligt de sleutel die nodig is om een hardnekkige klacht te genezen.

Krijg je geen grip op je hardnekkige klacht? Deze maand geef ik een vraaggesprek weg. In een vraaggesprek help ik je helderheid verkrijgen over je hardnekkige klacht. Het vraaggesprek is geheel vrijblijvend en duurt ongeveer 30 minuten. Meld je hier aan.

Deel deze blog via: