Ik kom erachter dat ik eigenlijk best veel lees. Tot een paar jaar terug waren het veelal studieboeken, tegenwoordig zijn het steeds meer themaboeken zou je kunnen zeggen. In deze blog heb ik een aantal boeken voor je geselecteerd, met daarbij een korte beschrijving en een persoonlijke noot. Het zijn boeken die gaan over zelfontplooiing en die me inspireren en van kennis voorzien voor mijn werk als acupuncturist. Er zit voor ieder wat wils bij, wat zwaarder werk, maar ook wat lichtere kost. Laat je inspireren.

PS: de blog is iets langer dan je gewend bent, maar hé, het is vakantie dus je hebt misschien wel wat meer tijd ;-)

In willekeurige volgorde:

 

De psychologie van verhalen – De ontembare vrouw

De ontembare vrouw – als archetype in mythen en verhalen van Clarissa Pinkola Estés is al voor zeker 10 jaar mijn bijbel. De inhoud is losgekomen van de rug en ik moet mijn best doen om de bladeren niet te verliezen. Zo vaak heb ik dit boek geraadpleegd. Als ik het even niet meer weet, sla ik dit boek open en begin ik weer te lezen. Het boek is troostend, adviserend, boeiend en bovenal verrijkend. In mijn optiek verplichte kost voor iedere vrouw (en man misschien ook wel, opdat hij zijn eigen vrouwelijke kracht meer gaat begrijpen).

Clarissa is Jungiaanse-analytisch therapeute en behandelt door middel van verhalen en sprookjes verschillende vrouwelijke levensthema’s. Ik hou van verhalen en vooral ook wat de verhalen ons in de diepte willen vertellen. Zo vertelt en ontleedt Clarissa bijvoorbeeld het verhaal van De rode schoentjes en Het lelijke eendje, maar ook minder bekende verhalen komen aan bod. Mijn absolute favoriet is die van de Skelettevrouw: het principe van Leven/Dood/Leven in de liefde aanvaarden. Dit thema speelt ook in de Chinese filosofie een grote rol: de levenscyclus is het liefdesspel tussen yin en yang. Zie mijn eerdere blog over dit thema.

 

 

De kunst van het leven volgens de Japanners – Ikigai

Ikigai van Francesc Miralles en Héctor García is een leuk, klein en licht behapbaar boekje over het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Ikigai betekent zoiets als roeping, passie. Het is de reden waarom je ’s ochtends opstaat volgens de inwoners van het eiland Okinawa. En zij kunnen het weten. Hier wonen per 100.000 mensen de meeste honderd jarigen. Vorig jaar januari was ik voor het eerst in Japan. En het is waar wat in dit boekje staat: Japanners zijn heel goed in het uitoefenen van één taak. En die ene taak doen ze verschrikkelijk goed. Dat kan zoiets simpels zijn als het plein vegen. Het gewone wordt tot kunst verheven. Wil je geen zware kost, maar toch iets aan innerlijke verrijking doen, dan is dit boek een aanrader.

 

Voor de amazones onder ons – De weg van de Heldin

De Amerikaanse Maureen Murdock schrijft vanuit haar eigen ervaring het boek De weg van de Heldin, “De zoektocht van de vrouw naar heelheid”. Er zijn vrouwen die in hun jonge leven, veelal onbewust, besluiten om zich te distantiëren van het vrouwelijke en zich voegen bij het mannenkamp. Zo ook ik. Ik weet nog dat ik als klein meisje dacht: oke, het leven is volgens mij makkelijker als ik een jongetje ben. Sindsdien heb ik geen rok of jurk meer gedragen tot ik in de twintig was. Als vrouwen het vrouwelijke afstoten en zich gaan gedragen volgens mannelijke normen en waarden, lopen ze dikwijls op middelbare leeftijd tegen een muur van leegte op. Dan ontspint zich een proces om het vrouwelijke weer toe te eigenen en te leven volgens de eigen ritmes in plaats van de mannelijke standaarden. Zeer herkenbaar voor de Westerse vrouw die haar mannetje staat, maar het gevoel heeft dat er ook een andere manier van leven is.

 

Van hardcore wetenschapper naar softie – De kracht van kwetsbaarheid

Wanneer je het filmpje van Brené Brown nog niet kent, is dit nog een aanrader: TEDx talk.

De heerlijk stoere mij-kan-niets-gebeuren Brené opent haar hart om bewust kwetsbaar te zijn. Vanuit haar werk als wetenschappelijk onderzoeker leert ze dat kwetsbaar durven zijn leidt tot een gelukkiger leven. En dat het tonen van kwetsbaarheid juist moed vergt. En daarover heeft ze het boek De kracht van kwetsbaarheid geschreven. Tijdens het lezen van het boek zie je de struggle van de stoere, rationele vrouw die naar zachtheid streeft. Want ja, als kwetsbaarheid leidt tot een gelukkig leven, dan wil ze dat als hardcore onderzoeker wel zelf uitproberen. De informatie is wetenschappelijk onderbouwd en leest makkelijk. Het is geestig en bloedeerlijk geschreven, dat maakt het boek oh zo menselijk en lekker herkenbaar.

Klein detail, dit boek heb ik als e-book, dus hij staat niet op de foto.

 

Ben je een people pleaser of zoek je altijd erkenning bij anderen? – Verslaafd aan liefde

Jan Geurtz, de schrijver van het boek Verslaafd aan liefde, kwam erachter dat het mechanismen achter de hunkering naar goedkeuring en erkenning van anderen vergelijkbaar is als bij verslavingen. Jan laat in weinig woorden en met humor zien hoe de geest werkt en hoe deze ons aanzet tot bepaald gedrag, namelijk het zoeken naar liefde. En dat dit gedrag juist averechts werkt. We worden zo nog afhankelijker van de liefde van anderen. Uiteraard komt hij ook met handreikingen die heel praktisch toe te passen zijn in je leven, om de grip van deze verslaving aan liefde te doen oplossen. Het is een compact boekje met veel informatie en advies. In het begin moet je je hersens wel even aan het werk zetten, maar als je het mechanisme doorziet is de beloning groot. Dan is het een kwestie van oefenen in de praktijk. Een blijvertje voor in mijn boekenkast.

 

Is gezondheid afwezigheid van ziekte? – Op zoek naar gezondheid

Afgelopen jaar heb ik de cursus Autonomiebevordering in de praktijk gedaan van Joke de Vries en Rudy Rijke. Op zoek naar gezondheid van Rudy Rijke stond op de boekenlijst van deze cursus. In het boek gaat Rudy op zoek naar de vraag wat gezondheid is. In de gezondheidszorg wordt gezondheid gezien als de afwezigheid van ziekte, maar Rudy laat zien dat die definitie volgens hem ontoereikend is. Er zijn mensen met een handicap of ernstige ziekte die zich vitaler voelen dan mensen die medisch gezien geen klachten hebben. Rudy put uit wetenschappelijk onderzoek en uit zijn eigen ervaringen als mede-onderzoeker naar de subjectieve belevingswereld van mensen. Heel voorzichtig ontmantelt Rudy het idee dat ervaringen bestreden moeten worden en dat juist het onderzoeken van de eigen ik-ervaring tot een grotere vitaliteit leidt en het zelfhelend vermogen bevordert. Een boek over het op zoek gaan naar de menselijkheid in de gezondheidszorg zonder de wetenschap uit het oog te verliezen. Een aanrader voor mensen die anders willen kijken naar gezondheid en ziekte.

 

Heb je een boekentip voor mij? Leuk! Laat het me weten per mail, app of social media.

Deel deze blog via: