In deze zomerblog een aantal boeken over ‘hoe om te gaan met…’ Er is zoveel kennis beschikbaar in de wereld, dat het zonde is om daar geen gebruik van te maken. Met daarbij de kanttekening dat geen enkel visie dé visie is, maar alleen uitnodigt om op een andere manier tegen zaken aan te kijken. In the end bepaal jezelf wat waar is voor jou en wat niet.

In willekeurige volgorde:

Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten – Pema Chödrön

Angst is een veel voorkomende emotie. Je zou kunnen zeggen dat angst de basis is van andere nare emoties. Angst staat zelfs aan de basis van het leven, denk aan doodsangst. Onze geest heeft een belangrijk aandeel in het voeden van angst of andere vervelende gedachten en emoties. Dit voeden gebeurt meestal onbewust. Welke gedachten komen op en welke emoties ervaren we en wat vinden we daar vervolgens van? Wanneer je in staat bent van jezelf bewust te zijn, ervaar je een keuzemoment waarin je kunt kiezen om de vervelende gedachten en emoties te voeden of om daar uit te stappen. Beseffen dat je niet je geest bent, maar er eentje hebt, kan bevrijdend werken. Dat is wat Pema Chödrön uitlegt in haar boekje ‘Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten’.

5 boektitels over hoe om te gaan met angst, woede e.a. emoties

Woede, emoties kalmeren met milde aandacht – Thich Nhat Hanh

Woede is een krachtige emotie die je veel kan leren. Het is ook een emotie waar van alles over gevonden wordt en waarschijnlijk daarom is het vaak moeilijk om er mee om te gaan. De eerste stap om te leren omgaan met woede is het erkennen als het er is, zegt Thich Nhat Hanh. De tweede stap is het diep kijken in woede om de kern van de woede te pakken te krijgen. Hij geeft handvaten om meer rust te brengen wanneer er woede in je opkomt. Hier en daar moet je een beetje door de zachte taal van de Boeddhistische leermeester heenlezen, maar misschien is deze taal juist wat nodig is om woede te transformeren.

Genezen: hoe niet & hoe wel – Caroline Myss

In ‘Genezen: hoe niet & hoe wel’ kijkt Caroline Myss op een nieuwe manier naar gezondheid. Myss is een medical intuitive, of te wel ze ziet bij zieke mensen waar de ziekte zit en hoe die ontstaan is. Ze ontdekte dat de 7 chakra’s uit het hindoeïsme overeenkomen met de 7 sacramenten van het christendom en de levensboom van het joods kabbala. Ze verbindt de oosterse geneeswijze met westerse religie via een symbolische manier van kijken. Hierdoor ontstaat een nieuw perspectief waarmee je naar jezelf en je ziekte kan kijken en dat volgens Myss effectiever is dan een enkele genezingsmethode toepassen.

Radicale aanvaarding – Tara Brach

Veel leed wordt veroorzaakt door de manier waarop we met onszelf en de wereld om ons heen omgaan. Dat doen we niet opzettelijk, dit is vaak uit gewoonte omdat we niet anders geleerd hebben of niet beter weten. In ‘Radicale aanvaarding’ helpt psychotherapeute Tara Brach ons om te accepteren wat wij in het huidige moment ervaren. Dat betekent dat wij pijn en verdriet voelen zonder ons daartegen te verzetten. Het houdt in dat we sympathie of antipathie voor iets of iemand voelen zonder onszelf daarom te veroordelen en zonder daarnaar te handelen. Wanneer we onszelf een moment kunnen waarnemen en aanvaarden, ontstaat er ruimte waarin nieuwe inzichten naar boven kunnen komen. We leren onze gewoontepatronen kennen om de volgende keer een andere keuze te kunnen maken, hoe we met onszelf en de wereld om ons heen willen omgaan.

Het boek van vreugde – Dalai Lama, Desmond Tutu, Douglas Abrams

Ter ere van de 80e verjaardag van de Dalai Lama verbleven de Dalai Lama en Desmond Tutu een week bij elkaar om te spreken over vreugde. Van wie kan je beter leren dan van twee oude wijze mannen die terugblikken op hun leven en de lessen die ze daarin leerden? Ondanks, of beter gezegd dankzij, de uitdagingen waar ze beiden voor gesteld werden, zijn ze in staat gebleven om de lichtheid en vrolijkheid van het leven te blijven zien. Ze geven simpel en praktisch advies over hoe je meer vreugde in je leven kunt scheppen.

In dit boek komen drie werelden bij elkaar: de boeddhistische, christelijke en wetenschappelijke wereld. De gemeenschappelijke boodschappen die beide heren vertellen vanuit hun eigen geloof, worden ondersteund door verwijzingen naar wetenschappelijke studies. Waar iemand ook in gelooft, we zijn ten slotte allemaal mensen en deze menselijke ervaring hebben we met iedereen gemeen.

Heb je een boekentip voor mij? Mail het me.

Deel deze blog via: